Groddning har jag länge hållit på att testa bästa sätt att grodda men kom av en slump på något som fungerade bäst och snabbast på i stort sett alla groddar nämligen lergrytor.

Många av groddarna ska ligga i blöt 8-10 timmar efter en ordentlig genomsköljning så låter jag dom ligga i en glasburk över natten.

Jag lägger flera sorter som tar lika lång tid att grodda i samma glasburk t.ex. linser, mungbönor, alfa, bockhornsfrö och raps groddar klart på 2 dygn.

Vitlök, rädisa, broccoli, grönkål, rödkål, senapfrö och rödklöver tar 4 dygn att bli klara. Enklast är quinoa som bara tar ett dygn för att bli klar.

Quinoagroddar på bilden efter 1 dygn

Efter att groddarna har legat i blöt så sköljer jag igenom dom ordentligt igen innan jag häller ut dom i lergrytan och lägger på locket och sedan ska de stå i rumstemperatur.

Sprayar med blomdusch morgon och kväll samtidigt som jag också rör om med en gaffel för att alla ska få fukt, de blir fort klara i lergryta och därefter lägger jag de som jag inte använder i frysen i sådana här tätslutande glasburkar undantag för quinoa som blir för hårda att frysa in de andra kan man ta ut till middag från frysen och skrapa ut med gaffel det man vill ha.

Chiagroddar

Går också mycket bättre i lergrytor men ska inte stå i blöt innan men jag sköljer av dem innan i sil och knackar och brer ut dem över botten av grytan.

Jag brukar sedan göra som de andra groddarna att röra om med gaffeln men eftersom de klibbar ihop så sprayar jag lite och försöker sedan vända allt och spraya lite till morgon och kväll och de blir jättebra efter 2-4 dygn.

Chiagrodder gick också bra att frysa in och lätta att få ut en liten mängd när man vill.

En dundersats som jag lagt ner i 2 omgångar, först sånt som ska grodda i 4 dygn och  2 dygn senare sånt som ska groddas i 2 dygn och alla frön groddade och blev väldigt fina för att lägga i glasburkar i frysen.

Om man inte har lergrytor

Så kan man göra många groddar ganska bra om man har tillgång till tetror genom att först skölja av tetran ordentligt sedan groddfröna och sedan hälla i groddfröna genom en tratt och därefter fylla upp vatten och låt stå över natten. Sedan sticker man lite hål i botten, på sidorna och baksida så allt vatten rinner ut men inte för stora hål så fröna rinner ut i t.ex. diskhon men sedan kan man lägga dem på ett stöd så vattnet kan läcka ut lite efteråt men tetran ska inte komma i kontakt med det som rinner ut. Fyll den med vatten morgon och kväll för att skölja igenom. När de är klara kan man skära upp en lucka på framsidan och förvara den i kylen med stängt lock.