Jag kom på ett sätt att göra tempeh utan att använda plast.

Jag sköljde av i durkslag 400 g skalade eco sojabönor och blötlägger 8-12 timmar, skölj sedan av dem i durkslag igen.

Sedan kokade jag bönorna i rikligt med vatten tills de blir mjuka men inte mosiga vilket man kan kolla genom att skära itu en böna och se att det inte finns någon hårdare ljus kärna i mitten vilket tar mellan 20-60 minuter (20 i mitt fall).

Sen hällde jag ut bönorna i ett durkslag och låter det rinna av en stund innan jag sprider ut dem över en rena kökshandukar för att låta vattnet sugas upp, man kan också ta hjälp av en varmfäkt eller hårfön om de är för blöta, fukten hindrar möglet från att växa.

Därefter hällde jag bönorna i en stor glasbunke, de får inte vara varmare än 30 grader för då dör möglet.

Jag blandade ner 2 msk äppelcidervinäger och ½-1 tsk tempehstarter beroende av fabrikat i mitt fall ½ tsk och rör om noga.

Efter det lägger jag ner bönorna i små glasburkar och täcker över med salladsblad, jag använde eko grön bataviasallat som är ganska stora och mjuka, trycker ihop lite och ser till att det täcker ordentligt, bladen andas igenom så man ska inte sticka några hål.


Till sist ska den fermentera i 29-33 grader tills det är vitt mögel runt om, det kan ta 36-48 timmar, jag la in dem i en torkugn med termometer så jag kunde kolla då och då så det var ca 30 grader.


De är jättefina när man knackar ur dem ur glasburkarna men sedan får man skära av bladen med en kniv, sedan lägger jag dem förslutna i glasburken och fryser ner det jag inte ska använda för dagen så håller de länge.