Superdrycken Rejuvelac

Så här gör jag min Rejuvelac

1. Blötlägg

  1. Skölj 3 dl hela ekologiska vetekorn väl.
  2. Blötlägg dem under natten eller 8-12 timmar i rumstemperatur i glasburk.
  3. Häll av vattnet och skölj med nytt vatten. Ta bort ev. skadade korn.

    2. Grodda

    1. Häll upp de blötlagda kornen i stor glasburk, nu utan vatten.
    2. Spänn en ren handduk över burken med ett gummiband och ställ den i rumstemperatur, till exempel i ett köksskåp eller trä över en pappkasse, det viktigaste är att kornen får frisk luft och står i mörker.
    3. Skölj dem och sila bort vattnet ca 2 gånger om dagen i 2 dygn tills de är groddade och har fått fina små ”svansar”.

    3. Fermentera

    1. Efter 2 dygn häller man över groddarna i en större glasburk eller kärl som rymmer drygt 3 liter.
    2. Tillsätt 3 liter vatten.
    3. Tillsätt 3 matskedar honung (en matsked för varje liter vatten). Det aktiverar fermenteringen.
    4. Man kan man byta ut honungen mot ekologiska russin.
    5. Täck över med liten handuk eller liknande och pappkasse eller stå i mörkt skåp.
    6. Låt stå i rumstemperatur i 2 dygn. Är det kallare klimat kan det ta upp till en vecka.

      4. Häll på flaska och drick

      1. När vätskan blir vitgrumlig är det dags att sila av groddarna och hälla upp den färdiga rejuvelacen på flaskor.
      2. Förvara flaskorna i kylskåp. Där håller de sig i ca 7 dagar. Drycken kan få en lite sötare smak under tiden.
      3. Drick ca 2,5 dl varje dag för att underhålla en god bakterieflora.
      4. Drick upp till 1 liter rejuvelac per dag om du har problem med magen

      5. Gör en sats till

      1. Släng inte bort groddarna! Du kan fermentera en omgång rejuvelac till på dem.
      2. Häll tillbaka dem i stora burken med nytt vatten.
      3. Tillsätt mera honung (eller nya russin).
      4. Låt den stå och fermenteras i 1 dygn denna gång. Det brukar räcka.