Jag har börjat göra egen tempeh

Jag har börjat göra egen tempeh som inte var så svårt och blev bättre än den man köper, går att laga till på många sätt men går också att äta som den är men idag lagade jag till den med sötpotatisstrips i airfryer (friteringsugn) som blev jättebra.

Jag sköljde av i durkslag 400 g skalade eco sojabönor för annars måste man skala bönor som har hårt skal efter 8-12 timmars blötläggning och sedan skölja av dem i durkslag igen,

Sedan kokade jag bönorna i rikligt med vatten tills de blir mjuka men inte mosiga vilket man kan kolla genom att skära itu en böna och se att det inte finns någon hårdare ljus kärna i mitten vilket tar mellan 20-60 minuter.

Sen hällde jag ut bönorna i ett durkslag och låter det rinna av en stund innan jag sprider ut dem över en rena kökshandukar för att låta vattnet sugas upp, man kan också ta hjälp av en varmfäkt eller hårfön om de är för blöta, fukten hindrar möglet från att växa.

Därefter hällde jag bönorna i en stor glasbunke, de får inte vara varmare än 30 grader för då dör möglet.

Jag blandade ner 2 msk äppelcidervinäger och ½-1 tsk tempehstarter beroende av fabrikat i mitt fall ½ tsk och rör om noga.

Efter det fyller jag små plastpåsar, jag använder påsar med ziplock och när jag förslutit sticker jag hål med en sticka med ca 2 cm mellanrum, jag använde en sådan sticka som man stoppar i majskolv när man äter och jämna ut allt så den är 3-4 cm tjock med all luft uttryckt. 

Till sist ska den fermentera i 29-33 grader tills det är vitt mögel runt om, det kan ta 36-48 timmar, jag la in dem i en torkugn med termometer så jag kunde kolla då och då så det var ca 30 grader.